سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامه های امروز چهارشنبه ۱۹ مهرماه در حالی چاپ و منتشر شد که بیانات رهبر انقلاب اسلامی در دانشکده افسری امام علی(ع) درباره شکست غیرقابل ترمیم رژیم صهیونیستی، وحشت از عملیات زمینی در غزه، شفافیت مجلس، تحلیل انتخابات زمستانی و مرگ ۳ هزار تن در تصادفات رانندگی نیمه نخست ۱۴۰۲ در صفحات نخست روزنامه های امروز برجسته شده است.
رهبر انقلاب اسلامی و فرمانده معظم کل قوا صبح دیروز در مراسم مشترک دانشآموختگی دانشجویان دانشگاههای افسری نیروهای مسلح، این نیروها را دژ امنیت، عزت، و هویت ملی خواندند و با اشاره به شکست «غیرقابل ترمیم» رژیم صهیونیستی در حماسه اخیر جوانان فلسطینی، تأکید کردند: عامل ایجاد این طوفان ویرانگر، ظلم و جنایت و درندهخویی مداوم رژیم غاصب جعلی در حق ملت فلسطین بوده است و این رژیم نمیتواند با دروغگویی و مظلومنمایی، چهره هیولایی و دیوسیرت خود را در حمله به غزه و قتل عام مردم آن پنهان کند و با یاوهگویی، شجاعت جوانان فلسطینی و طراحی هوشمندانه آنان را برعهده غیرفلسطینیها بگذارد. این بیانات ارزشمند مورد توجه همه روزنامهها قرار گرفته و در کنار آن به تحلیل وضعیت جنگ در غزه نیز پرداختهاند.
روزنامه اعتماد در یکی از یادداشتهای امروز خود به تحلیل رابطه منافع ملی ایران و مقاومت اسلامی در غزه پرداخته و نوشته است:
ایران چگونه میتواند به گونهای رفتار کند که هم دستاوردهای حماس و فلسطینیان حفظ شود و هم منافع ملی و امنیتی ایرانیان مورد تهاجم و خدشه قرار نگیرد؟ ایران میتواند به طرفهای مقابل بقبولاند که راهی جز رفراندوم با حضور همه طرفهای حاضر در سرزمینهای اشغالی برای شکلدهی به یک حاکمیت فراگیر وجود ندارد. این سیاستورزی در حوزه دیپلماسی جمهوری اسلامی به مسائل داخلی ایران هم تاثیرگذار است.
در بخشی دیگر از این مقاله آمده است:
اینگونه نیست که سیاستهای بیرونی یک نظام سیاسی، بدون تاثیر بر سیاستهای داخلی آن باشد. همانطور که رخدادهای داخلی کشور بر مناسبات بیرونی اثرگذار هستند. در ماجرای فوت مهسا امینی این ارتباط و نزدیک به عینه مشخص شد؛ بسیاری از مجامع بینالمللی نسبت به رخدادهای پس از فوت مهسا امینی واکنش نشان دادند و حتی ایران از برخی کمیسیونهای سازمان ملل اخراج شد. درخصوص مساله فلسطین هم در شرایطی که ایران از برگزاری همهپرسی در فلسطین اشغالی دفاع میکند، باید در داخل هم از این ظرفیت استفاده کند تا چالشهای کشور حلوفصل شوند.
در روزهای اخیر برخی جریانهای سیاسی نسبت به کمکهای ایران به فلسطین واکنش نشان میدهند و این سوال را دارند که چرا جمهوری اسلامی ایران از مردم فلسطین حمایت میکند؟ شبکههای صهیونیستی و دیگر شبکههای معاند همیشه هم سعی داشتند این کار ایران را ضد منافع ملی جلوه دهند تا از این طریق به تشویش ذهن نسل جوان بپردازند. سرمقاله روزنامه اعتماد در امتداد چنین خطی قرار دارد.
روزنامه آرمان امروز نیز در گزارشی عجیب از اختلاف میان ایران و حماس خبر داده و مینویسد:
آیتالله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز با اشاره به این عملیات فلسطینی ها عنوان کردند که در این قضیه ۱۵ مهر به این طرف، رژیم غاصب صهیونیستی هم از لحاظ نظامی و هم از لحاظ اطلاعاتی، یک شکست غیر قابل ترمیم خورد. شکست را همه گفتند، من تأکیدم به غیرقابل ترمیم بودن است. من می گویم این زلزله ویرانگر توانسته است بعضی از سازههای اصلی حاکمیت رژیم غاصب را ویران کند که تجدید بنای آن سازهها به این آسانی امکانپذیر نیست؛ ما پیشانی و بازوی طراحان مدبر و هوشمند و جوانان فلسطینی را میبوسیم اما آنها که میگویند حماسه اخیر کار غیر فلسطینیها است دچار محاسبه غلط شدهاند.
در ادامه این گزارش آمده است:
اقدام شجاعانه و در عین حال فداکارانه فلسطینیها پاسخ به جنایت دشمن غاصب بود که سالها ادامه داشت و در ماههای اخیر شدت آن افزایش پیدا کرده بود. مقصّر هم دولت کنونی حاکم بر رژیم غاصب صهیونیستی است. از سوی دیگر و پیش از این صحبت ها نیز برخی منابع اسرائیلی و آمریکایی نیز عنوان کردند که ایران هیچ نقشی در حمله فلسطینی ها به سرزمین های اشغالی نداشته و این نیروهای فلسطینی بودند که با اتکا به توان خود توانستند به سرزمین های اشغالی حمله کنند. در مهم ترین اظهارات در این رابطه، وزیر خارجه آمریکا نیز اذعان داشت که هیچ نشانه ای در رابطه با همکاری ایران و حماس وجود ندارد. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه در یک برنامه تلویزیونی حاضر شد و به انتقادات جمهوری خواهان درباره تصمیم کاخ سفید برای آزادسازی ۶ میلیارد دلار درآمد نفتی ایران پاسخ داد.
روزنامه هممیهن نیز در گزارشی معتقد است که مواضع تند تهدید منافع ملی است، این روزنامه این گزاره را به جنگ غزه پیوند زده و مینویسد:
جنگ این روزهای میان فلسطینیها و اسرائیل با تبعات و ابعاد گسترده روبهرو بود و در همین زمان کوتاه اظهارنظرات مختلفی در حمایت از فلسطین یا علیه آن نسبت به شروع جنگ و اتفاقاتی که در عرصه بینالملل در حال وقوع است؛ به میان آمد. در این بین، البته برخی موضعگیریها از سوی برخی چهرههای سیاسی و نظامی موجب نگرانیهایی شده و برخی سخن از احتمال افزایش اختلافات با ایران در سطح بینالملل با توجه به اطلاعات و تحلیلهایی که این افراد مطرح میکنند، به میان آوردهاند. طبیعتاً این مواضع اگرچه شاید در سطح جامعه و برای آنکه خوراک رسانههای داخلی همسو با جریان تصمیمگیر و برخی جریانهای سیاسی صرفاً در بیان اقتدار تحلیل شود اما نباید آثارش را بهویژه در بعد سخنان مقامات در روابط سایر کشورها با ایران یا ادعاها در نگرانیها نسبت به گستره فعالیت و عملکرد ایران نادیده گرفت ضمن اینکه این نوع فضاسازیها با تبلیغات جهانی همراه شده و میتواند بر همین تصویر موجود ایران نیز خدشه مکرر ایجاد کند و این تصویر ویژه از ایران منافع ملی کشور را تحتالشعاع قرار دهد!